V šolskem letu 2023/24 smo četrtošolci prvič sodelovali v mednarodnem projektu Branje ne pozna meja / Čitanje ne poznaje granice. Sodelovali smo s partnersko šolo OŠ Nikole Tesle, ki se nahaja v Mirkovcih.

Najprej smo se našim hrvaškim prijateljem predstavili. Učenci so v manjših skupinah napisali pesem, ki smo jo kot e-knjigo poslali partnerskemu razredu. (Povezava)

Ker nas je zelo zanimalo, kje se partnerska šola nahaja in zakaj se tako imenuje, smo zavihali rokave in se lotili raziskovalne naloge. Raziskali smo državo Hrvaško in znanstvenika Nikolo Tesla. Pripravili smo plakat in ga predstavili ostalim učencem, plakate pa smo ponosno razobesili v jedilnici šole. Naše aktivnosti in izsledke smo seveda posredovali tudi učencem partnerske šole. (Povezava)

Nato pa smo se lotili branja. Ker v 4. razredu obravnavamo Slovenske ljudske pravljice, smo se odločili, da bomo brali tudi Hrvaške ljudske pravljice in v njih poiskali značilnosti ljudskih pravljic in jih tudi ilustrirali.  (Povezava)

Skozi vse leto zelo uživali ob vseh posredovanih izdelkih, fotografijah, poročilih in posnetkih, ki so nam jih poslali s partnerske šole v Mirkovcih. Budno smo spremljali njihovo delo in se vsakič veselili, ko smo prejeli njihovo sporočilo.

V petek, 24. maja pa smo izvedli tudi srečanje. Izvedli smo ga kar preko spleta, saj sta naši šoli preveč oddaljeni. Pripravili smo jim kratek program: zaplesali smo ples Zibenšrit ter zapeli pesmi Dekle je po vodo šlo ter pesem Do re mi. Naši prijatelji iz Mirkovcev pa so nam predstavili svoje pesmi, ki so jih napisali. Nato je sledil sproščen pogovor. Učenci (tako naši, kot hrvaški) so imeli veliko vprašanj: glede šole in pouka, hobijev, domačih živali, športu in še in še. Srečanje je bilo zelo prijetno in sproščeno; zdelo se nam je, kot da se že dolgo poznamo.

Nekaj fotografij si lahko ogledate tudi v albumu.

mentorici Anita Škrbec in Ana Maresić Vidic

Dostopnost