Letos bo Svetovni dan ledvic 14. marca 2024. Že 19. leto zapored organizatorji – Slovensko nefrološko društvo, Zveza društev ledvičnih bolnikov in Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v nefrologiji, dializi in transplantaciji – organiziramo akcijo, katere glavni namen je ozaveščanje laične javnosti o pomenu odkrivanja in zdravljenja ledvičnih bolezni.
 
Kot že vsa leta do sedaj, vas tudi tokrat vabimo, da sodelujete pri izvedbi akcij in izobraževalnih dogodkov. Pomen tovrstnih dogodkov je ogromen. Če doprinesemo k prepoznavi samo enega bolnika, ki prej ni vedel, da ima ledvično bolezen, je akcija dosegla svoj namen. Ne dvomim pa, da bo učinek bistveno večji kot to. Brez vašega prizadevnega in vztrajnega vsakoletnega dela, akcije ne bi mogli izvesti.
 
Letošnji slogan naše akcije je »Stara navada je železna srajca, ki jo lahko tudi slečemo«. Z akcijo želimo opozoriti, da so ledvične bolezni večinoma posledica nezdravega življenjskega sloga, obenem pa bomo naslovili mit, da življenjskih navad skorajda ni mogoče spremeniti, saj to enostavno ne drži. V sklopu akcije bomo stiskali plakate in zloženke, ki jih bomo razposlali vsem društvom ledvičnih bolnikom in vsem zdravstvenim ustanovam. Letos smo poenostavili način razpošiljanja materialov, saj bomo poslali standardiziran paket vsem dosedanjim udeležencem. Obiskovalce izobraževalnih dogodkov lahko usmerite tudi v dve naši internetni strani – www.svetovnidanledvic.org in www.zadobroledvic.si – ki vsebujeta ogromno kakovostnih materialov.
 
 
Ob tej priliki vas naprošamo, da po svojih najboljših močeh sodelujete pri akciji z organizacijo izobraževalnih točk ter organizacijo prispevkov v lokalnih medijih (lokalnih radijih, časopisih in televizijah). Pri tovrstnih dogodkih je količina še kako pomembna. Skupaj lahko dosežemo veliko dobrega za naše bolnice in bolnike. V imenu organizatorjev dogodka Svetovni dan ledvic se vam zahvaljujemo za vaš trud in pomoč ter vas lepo pozdravljamo,
 
doc. dr. Andrej Škoberne, dr. med.
Predsednik Slovenskega nefrološkega društva
Dostopnost