Začetek jeseni nam je postregel s kopico zanimivega dogajanja.

V oktobru se je na šoli Dolž dogajalo naslednje:

OBELEŽITEV DNEVA STAREJŠIH

Prvega oktobra obeležujemo dan starejših. Učenci so v šoli izdelali presenečenje za svoje stare starše. Povabljeni so bili, da jih ob dnevu starejših obiščejo, jim posvetijo nekaj svoje pozornosti, jim po svojih močeh kaj pomagajo in jim polepšajo dan. Učenci so s svojimi izdelki razveselili tudi varovance Doma starejših občanov Novo mesto.

Fotografije

TEDEN OTROKA

Teden dni brez sedenja v šolskih klopeh, domačih nalog in ocenjevanj, veliko gibanja na svežem zraku ter čas za igro – to so sanje vsakega šolarja. Tudi letos so na Dolžu te sanje postale resničnost.

Potekal je vsebinsko bogat teden z dejavnostmi na temo »Zakaji in zatoji radovednosti«. Vsak dan smo odkrili kaj novega, preko različnih aktivnosti smo bogatili tudi naše medsebojne odnose.

Dejavnosti smo v celoti posvetili otrokom, njihovim potrebam po igri, druženju, raziskovanju, razvijanju spretnosti in ustvarjalnosti ter spodbujanju radovednosti. Skozi cel teden so učenci prinašali svoje igrače in se z njimi igrali v jutranjem varstvu ter v podaljšanem bivanju. Fantje so tako s košnjo, siliranjem in prevozi prevzeli spravilo pridelkov za cel Dolž, dekleta pa so se polepšala v frizerskem salonu ali skrbela za svoje punčke. Vsak dan je bil izveden en dan dejavnosti.

ŠPORTNI DAN Spretnosti z rekviziti

V skupinicah so se preizkusili na različnih rekvizitih, tudi nekaterih takih, ki so jih uporabljali še naši dedki in babice. Hodili so s hoduljami, lovili storže v košaro, skakali v vrečah, podajali so si žogico z brisačami, v parih ali trojkah preizkusili smuči ali »vozili« goseničarja. Za uspešno delo je bilo potrebno kar nekaj dogovarjanja in medsebojnega sodelovanja.

NARAVOSLOVNI DAN Dan v gozdu

Dan izven šolskih prostorov je vedno super dan. V bližnjem gozdu smo v skupinicah po tri raziskovali, opazovali, iskali, ustvarjali, se preizkusili na slepi poti, … predvsem pa uživali. Dan je neizmerno hitro minil.

TEHNIŠKI DAN Stare igre in igrače

Učenci so spoznavali, kako so se igrali v starih časih. Preizkusili so se v številnih starih igrah ter izdelali brnek in punčko iz cunj.

TEHNIŠKI DAN Šivanje

Kljub temu, da so mnogi prvič poprijeli za šivanko in se preizkusili v tovrstnih spretnostih, so učenci delali s tako vnemo, da bi slišali še šivanko pasti. Z dejavnostmi so prostovoljno nadaljevali še v prihodnjih dneh, v času jutranjega varstva in podaljšanega bivanja.

KULTURNI DAN Ogled predstave in poustvarjanje

Tudi letos smo teden otroka zaključili z že tradicionalno predstavo v skupni zasedbi vzgojiteljic in učiteljic. Po predstavi je sledil nastop šolarjev, ki so nas  s spletom pesmi, plesov ter otroškega pogovora popeljali v čas ličkanja koruze v preteklosti. Učenci so nato po skupinah pripravili svoje uprizoritve znane pravljice nekoliko drugače, vsaka skupina je za svoje delo požela bučen aplavz.

Enotni smo si, da je bil teden otroka na šoli Dolž nepozabno čudovit.

Fotografije

BRANJE V VRTCU

Veliko pozornosti namenjamo krepitvi branja. Poleg branja v nadaljevanjih, ki poteka v razredu, v okviru prostovoljstva k nam prihajata tudi učenca matične šole, ki bereta z učenci. Naši šolarji pa berejo malčkom v vrtcu. Take izkušnje bogatijo naše medsebojne odnose ter krepijo bralne spretnosti.

HRANA ZA ŽIVALI

Tudi letos smo ob svetovnem dnevu varstva živali, ki ga obeležujemo 4. oktobra, organizirali zbiralno akcijo za zapuščene živali. Nabrali smo lep kup hrane ter ostalih pripomočkov, ki smo jih poklonili Zavetišču Turk z Zajčjega Vrha.

Fotografija

OBISK GASILCEV

Oktober je mesec požarne varnosti. Kot vsak oktober, so nas tudi letos obiskali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Dolž. Izvedli smo vajo evakuacije, se podučili o opremi gasilcev ter opazovali gašenje požara. Letos je posebna pozornost namenjena gozdnim požarom. Tudi otroci so z veseljem poprijeli za gasilsko cev ter brizgali vodo. Gasilcem se zahvaljujemo za zanimiv in poučen prikaz njihovega dela.

Fotografije

ZDRAVSTVENE DELAVNICE

V petek, 13. 10., sta nas obiskali delavki Zdravstvenega doma Novo mesto. Obnovili smo naše znanje o skrbi za zdrav način življenja ter kako preprečujemo poškodbe. Delavkam se zahvaljujemo za zanimivi in poučni delavnici.

Fotografije

PREDSTAVITEV TOM TELEFONA

Učence 3. in 4. razreda je v petek, 27. 10., v sklopu projekta “TOM potuje, otroke obiskuje” obiskala šolska svetovalna delavka ga. Marijanca Kolar ter predstavila TOM telefon.

Fotografije

DAN REFORMACIJE

Z vsemi učenci smo po razredih obeležili dan reformacije. Prebrali smo knjigo O mlinarju, ki je za knjigo mlin prodal, ter spoznavali življenje in delo Primoža Trubarja.

Oktober se izteka, zaključili ga bomo praznično. Naj bodo prihajajoči praznični in počitniški dnevi polni lepega!

Dostopnost