25. oktobra 2022 se je v dvorani Državnega sveta odvijal 2. Festival Rastoče knjige.

Vse navzoče so pozdravili predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, ki je izrazil svoje mnenje o tem, kakšen močan pomen imajo besede in slovenski jezik na splošno, idejni oče projekta doktor Janez Gabrijelčič in predsednica Rastoče knjige mag. Marijana Kolenko.

Rastočo knjigo OŠ Stopiče sva predstavili v. d. ravnateljice Sabina Hočevar (vodja projekta 2017/18 – 2021/22) in Mateja Hočevar (vodja projekta 2022/23).

Poleg naše je sodelovalo še 9 osnovnih šol. Šole smo razstavile svoje izdelke, nastale v času trajanja projektov in dejavnosti, ki smo jih tudi na kratko predstavili.

Sledila je okrogla miza na temo Jezik – narodova identiteta in ponos, na kateri so svoja mnenja o temi podali ravnateljica OŠ Lava Celje in predsednica Društva Rastoča knjiga mag. Marijana Kolenko, Katarina Keček, publicistka in novinarka, Vida Bogataj iz Društva upokojenih pedagoških delavcev, Mark Djuraševič iz Dijaške zveze Slovenije, državna svetnica in univerzitetna profesorica dr. Branka Kalenić Ramšak in Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta.

V Severnem ljubljanskem parku Navje se je nato festival nadaljeval s pridružitvijo Japonske Združenim rastočim knjigam sveta z Zbirko desettisočerih listov (Man’yōshū). Japonska je namreč že 16. država, ki se je vključila v projekt in zagotovo ni zadnja.

     Mateja Hočevar

 

 

Dostopnost