Imaš težave pri učenju, se ukvarjaš s pomanjkanjem motivacije? 

Verjemi, naslednji triki so ti lahko v veliko pomoč!

1. PRIPRAVI SE VNAPREJ

Predpriprava je pomemben del učenja, saj vnaprej veš, kaj lahko pričakuješ. Pri učiteljih in sošolcih se pozanimaj, kakšen tip vprašanj bo v testu, na kateri snovi bo večji poudarek, kako dolgo bo test trajal ipd. Poleg tega je dobro vedeti, kakšen način dela ima učitelj in kaj želi od svojih učencev.

2. UREDI SI ZAPISKE

S pisanjem zapiskov si olajšaš učenje, saj ključne informacije zapišeš s svojimi besedami. Zapiske si doma uredi. Da bodo vizualno bolj privlačni, uporabi različna barvna pisala in »post-it« listke, na katere ponovno zapiši pomembne iztočnice, kot so glavna dejstva, datumi in formule.

3. NAČRTUJ SVOJ ČAS UČENJA

Pri organizaciji časa ti je lahko v pomoč časovna tabela, ki prikazuje tvoje zastavljene cilje in čas, v katerem jih nameravaš doseči, kar te bo motiviralo.

  1. VPRAŠAJ, ČE ČESA NE RAZUMEŠ

Ko se ti med učenjem pojavijo vprašanja, si jih zapiši in jih pri naslednji učni uri zastavi učitelju. Zavedaj se, da neumna in nesmiselna vprašanja ne obstajajo. Učitelja z vprašanji opomniš na svoje sprotno delo in zavzeto razmišljanje.

5. PRED UČENJEM PREVERI SVOJE PREDZNANJE

Če se želiš naučiti nekaj novega, je potrebno določiti, kaj že znaš in česa ne. Takšen pristop ti pomaga pridobiti vpogled v to, katerim temam bi moral posvetiti več pozornosti.

6. NE ODLAŠAJ Z DELOM

Učiti se začni dovolj zgodaj, da ti ne bo zmanjkalo časa.

7. UČI SE SPROTI

Po prvem stiku z informacijami v roku nekaj ur pozabimo skoraj 60 % pridobljenega znanja. S prvim učenjem bodo informacije ostale v spominu zgolj 24 ur. S ponovnim učenjem naslednji dan znanje zadržiš za naslednjih nekaj dni. Z učenjem nekaj dni kasneje, si snov zapomniš za nekaj tednov.

8. UČI SE  S POMOČJO SLIKOVNEGA GRADIVA

Nekaterim ljudem se je lažje učiti iz slikovnega gradiva kakor iz besedila. Če si med njimi, si pri učenju pomagaj z izdelavo miselnih vzorcev ali risanjem skic.

9. NE UČI SE NA PAMET, temveč povezuj informacije v smiselne enote

Učenje na pamet ne prinaša veliko koristi, saj informacije hitro pozabiš. Snov si dlje časa zapomniš, če jo razumeš in povezuješ z že usvojenim znanjem.

10. RAZMIŠLJAJ POZITIVNO

Pozitivno razmišljanje je pomembno, kot je tudi s tem povezano zaupanje vase in v svoje sposobnosti.

(Povzeto po: https://www.center-motus.si/23-nasvetov-trikov-za-uspesno-ucenje/)

 

Dostopnost