Peta knjiga Živalskih novic nadaljuje tradicijo, ki sta jo avtorja Primož Suhodolčan in Uroš Hrovat zastavila že s prvo knjigo: živahno nizata zgodbe iz živalskega sveta v obliki senzacionalističnega časopisa z vsem, kar sodi zraven – stripovskimi ilustracijami, udarnimi naslovi in podnaslovi. Živalim se tako dogaja kriminal, priča so gospodarskim pogajanjem, ljubezenskim tračem in kulinaričnim doživetjem.

Knjiga ima tudi prilogo Živalski rekordi, kjer med drugim lahko najdete tudi prvo družinsko kamelo.

_______________________________________________________________________________________________________

Poletne počitnice Selma preživlja pri babici in dedku na deželi.
Bosa teka naokrog, igra se, ob večerih pa ji babica pripoveduje grozljive zgodbe.
Da bi le imela še prijateljico!
Ampak Selmi namesto najboljše prijateljice v srčku sedi ptiček in jo kar naprej spominja, da je nerodna, da ne zna tega, ne zmore onega … dokler nekega dne Selma ne sreča pogumne in radovedne Špagice. Težko je skleniti prijateljstvo, težko ga je ohraniti. Mogoče pa ni nemogoče.

Z zlato hruško nagrajeno knjigo z naslovom Špagica, ptiček in jaz švedske avtorice Ellen Karlsson si lahko izposodite v šolski knjižnici.

________________________________________________________________________________

Amy in Aron sta prijatelja. Amy si želi mir na zemlji in črnega mačka. Aron pa čaka na očka, ki naj bi prišel z vlakom. Ker so poletne počitnice, veliko časa preživljata na Odpadu, kjer lahko najdeš milijon zanimivih reči. Za preganjanje dolgčasa, za igro.

Dokler ne najdeta … duhca. Čisto pravega duhca! Sprva je neviden, tudi osamljen in žalosten … ampak zaupanje, ki preraste v prijateljstvo, nevidno spremeni v vidno, žalost v igrivost in celo izpolni kakšno željo.

Iskriva zgodba, polna otroške domišljije in tudi vsakdanje resničnosti, zgodba, kot jo zmorejo povedati le velikani svetovne otroške literature, med katerimi sta tudi priznana švedska umetnika, pisatelj Ulf Stark in ilustrator Per Gustavsson.

 

________________________________________________________________________________

Te zanima kdo je najvišji človek na svetu? Kaj pa kako izgleda največja prdeča blazina? Te zanima katere pasme je pes, ki ima največ sledilcev na Instagramu?

V  Guinnessovi knjigi rekordov 2020 spoznaj pustolovce, ki so premagali strah ter tekli, plavali, smučali, plezali ali leteli na vse štiri strani neba,
slikarje, kiparje, glasbenike in filmske ustvarjalce, ki so ustvarjanje ponesli na nove ravni, superzvezdnike družbenih medijev, ki so zbrali na milijone ogledov na youtubu, instagramu, facebooku ali twitterju, športne legende, ki vedno znova zvišujejo lestvico v različnih športih.


Slovenski rekorderji

Guinnessova knjiga rekordov 2020 prinaša 23 slovenskih rekordov. Pet rekordov je predstavljenih
povsem na novo, drugi so bili doseženi in objavljeni že v prejšnjih izdajah. Novi, ki so vključeni v
knjigo, so naslednji:

  • Največ trojnih dvojčkov najstnika v NBA – Luka Dončić, na štirih tekmah
  • Najmlajši igralec v NBA, ki je s trojnim dvojčkom osvojil 30 točk – Luka Dončić, 19 let, 333 dni
  • Najdaljši povratni prelet z jadralnim padalom (moški) – Bojan Gaberšek, Jošt Napret, Primož Suša in Dušan Orož, 302,1 km
  • Največ ročnih koscev – Društvo podeželske mladine Škofja Loka, v Cerknem, 564
  • Največ ekip na svetovnem pokalu v quidditchu – 29 ekip, sodelovala je tudi Slovenija z ekipo Aemona Argonauts.

 

VABLJENI v knjižnico k prebiranju in izposoji teh in drugih knjig!

Dostopnost