TRAJNOSTNA MOBILNOST V ŠOLAH IN VRTCIH

Ob tednu mobilnosti od ponedeljka, 16.9.2019, do petka, 20.9.2019, bosta OŠ Stopiče in Vrtec Stopiče vključena v projekt Trajnostna mobilnost (TM).

V tem tednu bomo s kokoško Rozi prihajali v šolo in vrtec peš, s kolesom, skirojem, rolko in z organiziranimi (en osebni avto pripelje v šolo več otrok) ter javnimi prevozi (avtobus).

Glavni namen aktivnosti “Gremo peš” je sprememba naših potovalnih navad, predvsem pešačenje, saj na ta način spodbujamo gibanje, krepimo svoje zdravje, zmanjšujemo okoljske obremenitve in zmanjšujemo motoriziran promet v okolici šole.

Cilj, ki smo si ga zadali v projektu TM po vsej Sloveniji, je trajnostno povečanje prihodov v šolo na trajnostni način za vsaj 7% glede na izhodiščno vrednost.

Učenci bodo skupaj z učitelji dnevno spremljali aktivnosti v TM. Prejeli so knjižice Moj dnevnik aktivnosti Gremo peš s kokoško Rozi. kamor bodo dnevno beležili svoje aktivnosti.

Za opravljene aktivnosti bodo dobili igralno karto kokoške Rozi, ki hodi peš in žvižga (peš v šolo in iz šole), kokoške Rozi z nahrbtnikom (popoldansko pešačenje doma vsaj 2 km), kokoške Rozi na kolesu, na skiroju, na avtobusu, v skupini z avtomobilom, za posebne zasluge pa kokoško Rozi s krono. Igralno karto zlato jajce dobijo učenci nekega razreda v primeru, če pridejo v šolo vsi učenci nekega razreda peš.

Igro kokoška Rozi, ob kateri bodo učenci razmišljali in bili aktivni v smeri TM tudi po izvedeni enotedenski aktivnosti, bodo igrali na razrednikovih urah ter med prostimi urami v šoli.

IZVEDBA ENOTEDENSKE AKTIVNOSTI “GREMO PEŠ”

Učenci vozači bodo od ponedeljka do petka izstopili iz avtobusa na AP pri športni dvorani pod šolo. Enako bodo po pouku odšli peš do AP pri športni dvorani in se od tam odpeljali domov. Učenci, otroci vrtca in njihovi starši bodo svoje avtomobile lahko parkirali na parkirišču pri športni dvorani, od koder bodo peš pospremili svoje otroke v vrtec in šolo.

Zahvaljujemo se vam za strpnost in razumevanje tudi v primeru, če bo prihajalo do gneče, zmede in malo nejevolje.

Učenci in starši iz bližnje okolice (Stopiče, Verdun…) naj pridejo v šolo peš, s kolesom, skirojem ali na drug trajnostni način (TN).

Z učenci iz Dolnje Težke Vode bova cel teden hodili v šolo in iz šole peš učiteljici Brigita Bele in Anka Koračin. Zbirno mesto ob 6.50 pri hiši Gazvoda in Bele, od tam ob 7.00 proti Stopičam.

Skupaj z učiteljicami Brigito Prus, Ano Maresić Vidic in Anamarijo Hlača bodo lahko pešačili tudi učenci iz Črmošnjic.

Posebno moramo opozoriti starše in učence, da med aktivnostjo skrbijo na svojo lastno varnost in varnost drugih v prometu. Dejstvo, da nimamo urejenih pločnikov in kolesarskih poti v naših vaseh, ne pomeni, da ne bomo hodili peš. Toliko bolj bomo pazljivi kot udeleženci v prometu, ko bomo hodili ob robu cestišča, prečkali cesto ali kolesarili po njej.

Na OŠ Stopiče in Vrtcu Stopiče želimo, da bi bilo čim več otrok in učencev ter njihovih staršev aktivnih in bi svoje jeklene konjičke zamenjali za prijetno aktivnost Gremo peš. Peš v šolo, peš iz šole, peš v popoldanskem času in peš med vikendi.

Vabljeni, da se nam pridružite in nas pri tem podprete. Čim več užitkov v zdravem gibanju vam želimo.

 

Koordinatorici projekta TM:

Simona Kastrevc in Anka Koračin

 

 

Dostopnost