Na dopoldne in predvečer slovenskega kulturnega praznika smo na šoli  pripravili prireditev, ki je združila glasbo, ples, literaturo in umetnost v skupno celoto. Popoldanska prireditev je potekala v jedilnici šole, kjer smo se s številnimi obiskovalci poklonili našemu največjemu slovenskemu pesniku, dr. Francetu Prešernu. Prireditev je združila 7. obletnico Rastoče knjige na Osnovni šoli in vrtcu Stopiče ter 11. razstavo likovnih del Bajke in povesti o Gorjancih.

Prireditve sta se udeležila tudi predsednik državnega sveta, gospod Marko Lotrič in idejni oče Rastoče knjige, gospod Janez Gabrijelčič. Po uvodnem nagovoru ravnatelja, gospoda Roberta Roglja,  sta oba gosta  s svojim govorom nagovorila vse navzoče. Naša rastoča deklica Božana, je tako dobila že sedmo knjigo, tokrat z naslovom ”Odgovoren.sem”. Slogan je vodilo letošnje Rastoče knjige in prednostna naloga šole.

Glavni del prireditve je zaokrožila zgodba o Malem princu. Zgodba sledi zgodbi pilota, ki strmoglavi na puščavsko pokrajino, kjer spozna Malega princa. Skozi njuno prijateljstvo in pogovore Mali princ deli svoje življenjske modrosti, medtem ko pilot razkriva temeljno sporočilo o pomenu ljubezni, odgovornosti in odraslosti. Že vrsto let zgodba nastavlja ogledalo, da se vprašamo o tem, kaj so v našem življenju prave vrednote. Z zgodbo o Malem princu smo želeli prikazati, da skrb za nekaj, kar smo vzeli pod svoje okrilje, prinaša tudi odgovornost. Odgovorni moramo biti do tistih, ki so del našega življenja in do stvari, ki smo jih ustvarili. V gledališko predstavo smo vključili plesne in gledališke izseke, ki so preko glasbe povezani v celoto. V predstavi so sodelovali učenci od 1. – 9. razreda, otroški in mladinski pevski zbor OŠ Stopiče ter šolska plesna skupina.

Na prireditvi so podelili nagrade in priznanja najuspešnejšim udeležencem na literarnem natečaju Trdinovo pero ter likovni delavnici Bajke in povesti o Gorjancih.

Slike dogodka si lahko ogledate v galeriji.

Jasmina Subić Tomašič, Brigita Prus in Ana Maresić Vidic

Dostopnost