Pešci so med  ranljivejšimi udeleženci v prometu. Zato je posebno pozornost v prometu potrebno v jesenskih dneh  in ob slabši vidljivosti nameniti uporabi odsevnih predmetov (kresničke, odsevni trakovi…), svetilk (lučke) ter svetlih oblačil pešcev. Vozniki jih bodo tako opazili že od daleč in jim posvetili  pozornost ter lažje pravočasno prilagodili hitrost vožnje. Tako bodo bolj varni in vidni v prometu.  Poudariti je potrebno ustrezno ravnanje pešcev, prečkanje prehodov za pešce, obnašanje na cesti.

 Agencija za varnost prometa od 16. do 22. oktobra izvaja z nacionalno preventivno akcijo Pešci z namenom ozaveščanja za varnejšo udeležbo pešcev v prometu. 

  • Pešci naj uporabljajo prometne površine namenjene hoji pešcev (pločnike, prehode  za pešce, pas za pešce, pešpoti). Če ni pločnika ali drugih površin za pešce, naj pešci hodijo ob  levem robu vozišča v smeri hoje.
  • Pešci naj se prepričajo o varnem prečkanju ceste: pogledajo levo, desno in levo, preden  stopijo na vozišče. Cesto prečkajo (na prehodu za pešce) hitro in brez nepotrebnega  ustavljanja.
  • Vstopanje oz. izstopanje otrok v/na avtobus: otroci naj čakajo/vstopajo/izstopajo na varni  površini. Za avtobus, ki ima vključene varnostne utripalke, ker otroci vstopajo ali izstopajo in  je ustavljen na smernem vozišču, velja, da, vožnja mimo za vozila, ki vozijo po istem smernem  vozišču, ni dovoljena, vozniki vozil, ki vozijo mimo po smernem vozišču za vožnjo v nasprotni  smeri, pa morajo voziti z zmanjšano hitrostjo in posebno previdno ter po potrebi vozilo  ustaviti. Otroci naj avtobus čakajo na varni razdalji od roba vozišča in naj se pomaknejo naprej ali vstopijo šele, ko se avtobus varno ustavi ter odpre vrata.
  • Za večjo vidnost naj pešci nosijo svetla in odsevna oblačila ali odsevna telesa: odsevni trakovi,  kresničke. Tudi s svetilko so bolj vidni v temi, megli, dežju. Ponoči ali ob zmanjšani vidljivosti  naj prižgejo lučko, nosijo odsevnik na vidnem mestu (obrnjen proti vozišču).
  • Pešci (kolesarji in vozniki) v prometu ne smejo imeti slušalk v ušesih ali uporabljati telefona.  Pozornost naj usmerijo na dogajanje v prometu. Telefonu lahko namenjajo pozornost kot  potnik (na avtobusu, vlaku).

Dostopnost