Mina Lystad: Luzerka

Marie je navadna. Ne nosi vpadljivih oblačil. Želi si, da bi imela takšne lase kot njena mega popularna sošolka Heddy, ampak se vsi poskusi klavrno končajo. Na splošno se ji vse ponesreči. Še dobro, da ima najboljšega prijatelja Espena, s katerim je lahko takšna, kakršna je. Njen učitelj nekega dne določi, da morajo vsi ustvariti nekaj, kar se bo prijelo na družbenih omrežjih. Marie objavi video o tem, kako nerodna je in na veliko presenečenje vseh v trenutku zaslovi. Všečki dežujejo in vsi se smejijo njenim poskusom, kako biti kul. Marie je vse bolj priljubljena. Toda, ali je vredno?

 

 

Andy Griffiths: 13-nadstropna hišica na drevesu

 Andyjeva in Terryjeva 13-nadstropna drevesna hišica je najneverjetnejša drevesna hišica na svetu. V njej najdete stezo za kegljanje, prosojen plavalni bazen, akvarij, napolnjen z ljudožerskimi morskimi psi, orjaški katapult, skriven podzemni laboratorij in aparat za sladke penice, ki vam je ves čas za petami in vam, kadarkoli ste lačni, v usta strelja penice. Ne, ne mislite, da se Terry in Andy ves čas zabavata s temi silno zabavnimi izumi. Imata tudi čisto resno »službo« – pišeta knjigo. No, v resnici sta nekako pozabila na knjigo. Nekoliko namreč zaostajata s svojimi načrti. No, ko pravimo »nekoliko zaostajata«, mislimo »krepko zaostajata«. In ko rečemo »krepko zaostajata«, mislimo ZARES ZELO KREPKO zaostajata za načrti. In to nikakor ni všeč gospodu Velikemu nosu …

 

 

 

Andy Riley: Edvin Gizdalin in pošast iz Kronga

Edvinu tokrat ne pomaga niti kraljevski naziv – vsak dan mora jesti zelenjavo, čeprav je RES ne mara. Odkar je ministrica Jelka odločila, da morajo v Edviniji bolj paziti na zdravo prehrano, kralj s svojo druščino tuhta, kako novo pravilo kar najelegantneje zaobiti. Zato je pravo olajšanje, ko v Vas prisopiha puščavnik Božo in vaščanom pove, da se je v Kronški pušči prebudila pošast z imenom Vulc. In ker je po stotih letih drnjohanja zelo lačna, se vsem slabo piše. Kralj Edvin Gizdalin ve, kaj mora storiti: Vulca bo premagal v boju mož na moža. Težava je le v tem, da ne ve, kako natanko naj bi bil videti »boj mož na moža«, in še v tem, da ima cesar Nurbison neznansko potuhnjene načrte v zvezi s prav isto pošastjo.

 

Gideon Samson: Zeb.

Nekega dne učiteljica Kati učencem pove, da je dva plus dva pet. Le Maksimilijan ne verjame. In še nekaj čudnega je. V razredu sedi zebra Ariana. Med klopmi je malo nerodna, je pa toliko boljša v igranju. Oskar ima težavo. Rad bi kupil šalo, pa nima dovolj denarja. Nuška se udeležuje demonstracij za ukinitev prepovedi joka. Ko je na vrsti, mora Živa kolcanje nositi celo v šolo. In Vita bi si rada zamenjala glavo.

 

 

 

Nataša Strlič: Osamosvojitev

Velika ilustrirana knjiga o poti slovenskega osamosvajanja je kot nalašč za vse radovedneže. Tako za tiste, ki se vsega še (pre)dobro spomnijo, kot za tiste, ki takrat še niso bili niti rojeni. Knjiga ponuja objektiven in slikovit vpogled v dogajanje, življenje in vzdušje v Sloveniji med letoma 1980 in 1992.

V knjigi sta moči združila kustosinja v Muzeju novejše zgodovine Slovenije in zgodovinarka Nataša Strlič  ter vrhunski, večkrat nagrajeni ilustrator Damijan Stepančič.

Dinamična knjiga je od prve do zadnje strani polna zanimivih podatkov in je kot nalašč za radovedneže vseh starosti, še posebej primerna pa je za skupno, medgeneracijsko branje. Zasnovana je namreč tako, da vsak starš oziroma stari starš svojim najmlajšim ob njej lahko doda tudi lastno doživljanje v knjigi omenjenega časa. Knjiga ponuja vznemirljiv oris takratnega dogajanja in hkrati napotuje k nadaljnjemu raziskovanju, ki ga lahko pričnete kar v Muzeju novejše zgodovine Slovenije.

https://www.youtube.com/watch?v=nHX4sP67QpM&t=11s

 

 

Nina Mav Hrovat: Ne misli na slona!

Slikanica Ne misli na slona! bralca izziva, naj NE misli na rilčastega velikana; niti na običajnega slona, niti na pisanega, niti na vzorčastega, niti na slonjega mladiča, niti na slonjo družino … Seveda se že po nekaj straneh, ki so polne tudi narisanih slonov, izkaže, da je naloga vse prej kot lahka.

 

 

 

Feri Lainšček: Ne: pesmi

 Ne hodim naravnost.
Grem raje naokoli.
Sem dolgo na poti
pa malo v šoli.

 

 

 

Smriti Prasadam-Halls: Otoček

Mali otoček ob robu kmetije je bil dom rac, gosi in drugih živali. Potem pa so gosi nekega dne prišle na idejo, da bi imele otoček samo zase in za race. Zato podrejo mostiček, ki je vodil na otoček. A kaj kmalu so ugotovile, da so jim bile ostale živali bolj v pomoč, kot so si na začetku mislile. Ker vsega dela niso zmogle ali pa ga niso znale opraviti, je otoček počasi začel propadati. Vse dokler gosi in race svoje zmote niso spoznale in mostiček s pomočjo ostalih živali postavile nazaj.

 

 

Mojiceja Podgoršek: Zelena pošast

Špelina sošolka Ajda je v šolo prinesla novo punčko iz cunj, ki so jo vsi oboževali. V Špeli je to vzbudilo slabe občutke, ki se jih nikakor ni mogla rešiti. »Na pomoč« ji priskoči zelena pošast, ki ji svetuje, kako se lahko reši tegob. A tik preden se Špela nameni upoštevati njen nasvet, jo Ajda prijazno povabi, da se pride igrat z njo. In nenadoma, kakor hitro se je pojavila, je zelena pošast tudi izginila.

Dostopnost