V skupini Miške smo v povezavi z letošnjo temo Rastoče knjige izvedli projekt odprtega tipa, Skupaj z roko v roki zmoremo več. Prvi dan smo nizali ideje, komu in na kakšen način lahko pomagamo. Med pogovorom smo ugotavljali, da otroci doma pomagajo staršem in starim staršem, v vrtcu vzgojiteljicam in kuharici, starejši pa radi priskočijo na pomoč tudi mlajšim (pomoč pri obuvanju, hoji po stopnicah …).

Tekom projekta smo brali zgodbe o prijateljstvu, pomoči sočloveku in živalim, si ogledali dramsko uprizoritev zgodbe, imeli urico pravljic s knjižničarko Jelko … vseskozi pa smo se trudili, da smo vse, kar smo iz zgodb slišali, tudi živeli.

V tem času smo staršem napisali mail, da bomo veseli, če lahko kateri izmed družin priskočimo na pomoč. Z veseljem smo se odpravili na tri kmetije, kjer smo hranili živali, luščili (ružili) koruzo, prebirali fižol, pecljali grozdje za sok, trli in prebirali orehe, pospravljali drva, pekli žemljice … ob vsakem druženju pa nas je ob zaključku čakala tudi pogostitev, česar smo se še posebej razveselili.

Otroci so v času izvajanja projekta z veseljem pripovedovali, komu so doma pomagali, skupaj pa smo brali tudi njihove zapise in si ogledovali fotografije, ki so nastajale med nudenjem pomoči. Vsi smo bili navdušeni nad tako pestro paleto dejavnosti.

Razmišljali smo tudi, kako bi lahko razveselili člane naše družine, starejše ljudi, osamljene … Ob mednarodnem dnevu prijaznosti smo v vrtcu in doma izdelovali kamenčke. Z njimi smo presenetili in razveselili svoje bližnje, sosede in prijatelje, za starejše, osamljene ljudi pa smo napisali pisma, dodali drobno pozornost (čaj, piškot, med …), vse skupaj poslali na Slovensko Karitas in tako sodelovali v njihovem projektu Pismo za lepši dan. Pozabili nismo niti na starejše iz okolice našega vrtca, saj jih bomo v decembru razveselili z voščilnicami, ki jih bomo skrivnostno odnesli v njihove nabiralnike.

Počasi se je že bližal veseli december, v nas pa je vse bolj žarelo veselje ob pričakovanju dobrih mož, ki nas bodo obiskali. Razmišljali smo, ali je morda kje kdo, ki bi ga lahko presenetili z darilom in mu tako polepšali prihajajoče praznike. S pomočjo staršev smo postali Božički za en dan. Navdušeni smo se odpravili v trgovino, kjer smo skrbno izbirali darili za dečka in deklico, ju v vrtcu lično zavili in odnesli »Božičku«, ki ju bo obdaril. Verjamemo, da jima bomo s tem presenečenjem narisali nasmeh na obraz.

V vrtcu smo veliko dejavnosti izvajali v parih ali v skupinah, kjer je bilo potrebno medsebojno sodelovanje in ob tem ugotavljali, da nam s skupnimi močmi lahko marsikaj uspe, pa še bolj zabavno je. Pogosto smo se spraševali, kako se vsi, ki smo jim kakorkoli pomagali, počutijo in hkrati ugotavljali, da se mi ob tem počutimo zelo prijetno. Spoznali smo, da smo s tem, ko smo nekomu nekaj dali, naredili … tudi sami veliko dobrega dobili.

Foto utrinke si lahko ogledate tukaj.

Zapisali; Barbara Meglič & Helena Plahuta

Dostopnost